1 United Athle T-Shirt, Polo, Sweatshirt And Jacket 1
s
會員區 | Profile | Active Topics | Members | Private Message's | Search | FAQ
 All Forums
 Snooker.com.hk 《桌球論壇》
 二手 cue 買賣
 Hunt & O'byrne的迷思
 New Topic  Reply to Topic  Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 25.03.2009 :  17:36:38  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
好耐冇上過Snooker.com.hk,睇完一些留言後真係有d疑惑....

小弟有兩支Hunt & O'byrne,兩支都是大約十幾廿年前小弟從英國訂回香港的,其中一支one piece小弟好清楚記得係1997年前,因為小弟未離開舊公司重記得跑去郵局收包裹嘅喜悅....

之後小弟將支cue寄回英國改3/4,當時Hunt通知我已經清咗盤,不過仍然幫我改埋支cue......

令我疑惑嘅係,小弟當年都未見過“黑牌”嘅Hunt,重記得訂Cue時佢通知我如果是訂做手製Cue就只有透明牌及白牌兩種,分別在於透明牌是用最靚的木加上可以order夾花,主要是講求手藝並致力將Cue做到最好。至於白牌就只有全黑的夾木,主要是注重打球的效果(因為容易控制重心比重等),佢重同我講如果訂支cue用嚟認真打波就order白牌可以,因為好多職業都選擇冇夾花的白牌“齋”cue.....所以小弟當時支one piece就order白牌(透明牌齋cue只差50英磅上下),至於支1/2(中間用不鏽鋼針)就係透明牌....

至於顏色牌他說是大量生產或機製的,所以不是訂製品....

但係依家點解突然間有種頂級“黑牌”出嚟?唔係Hunt & O'byrne變咗威士忌?黑牌勁d?

好疑惑......

堅總
初青會員

Posts 235

Posted - 25.03.2009 :  20:47:55  Show Profile Send 堅總 a Private Message  Reply with Quote
Jimmy White 用了Hunt & O'byrne 黑牌差不多20年了.
Go to Top of Page

堅總
初青會員

Posts 235

Posted - 25.03.2009 :  20:58:53  Show Profile Send 堅總 a Private Message  Reply with Quote
而相信大部分人稱呼"白牌黑字的Hunt & O'byrne"為"Hunt & O'byrne黑牌"

cue master
初哥級

Posts 7

Posted - 25.03.2009 :  22:06:48  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagecue master Send cue master a Private Message  Reply with Quote
quote:
好耐冇上過Snooker.com.hk,睇完一些留言後真係有d疑惑....

小弟有兩支Hunt & O'byrne,兩支都是大約十幾廿年前小弟從英國訂回香港的,其中一支one piece小弟好清楚記得係1997年前,因為小弟未離開舊公司重記得跑去郵局收包裹嘅喜悅....

之後小弟將支cue寄回英國改3/4,當時Hunt通知我已經清咗盤,不過仍然幫我改埋支cue......

令我疑惑嘅係,小弟當年都未見過“黑牌”嘅Hunt,重記得訂Cue時佢通知我如果是訂做手製Cue就只有透明牌及白牌兩種,分別在於透明牌是用最靚的木加上可以order夾花,主要是講求手藝並致力將Cue做到最好。至於白牌就只有全黑的夾木,主要是注重打球的效果(因為容易控制重心比重等),佢重同我講如果訂支cue用嚟認真打波就order白牌可以,因為好多職業都選擇冇夾花的白牌“齋”cue.....所以小弟當時支one piece就order白牌(透明牌齋cue只差50英磅上下),至於支1/2(中間用不鏽鋼針)就係透明牌....

但係依家點解突然間有種頂級“黑牌”出嚟?唔係Hunt & O'byrne變咗威士忌?黑牌勁d?

好疑惑......

Originally posted by tung

兄台是否在說小弟所賣的Hunt & O'byrne是假嗎!難道你不知 H & O 已出了20多年嗎!
你知否這樣出一番言論會令有意想買我這支貨真價實的H & O 有所動搖呢!
希望在你未證實你的問題時,請不要用你所謂的經驗作例證或準確言論吧!
有所得罪

Edited by - cue master on 25.03.2009 22:15:21

四哥
上校級會員

Hong Kong

Posts 2695

Posted - 25.03.2009 :  23:14:31  Show Profile  Visit %s1%'s Homepage四哥  Click to see %s1%'s MSN Messenger address四哥  Send %s1% a Yahoo! Message四哥 Send 四哥 a Private Message  Reply with Quote
tung:
講HUNT又點可以無我份講呀...哈哈...
白牌既hunt令我諗起,之前比人話我賣支白牌hunt係假野.
d人只會覺得佢地未見過既野就係假野. 唉...
都無人會對hunt真係咁有研究,只會覺得hunt好打,好貴同靚牌子.
對我地依d有"情"既人黎講,佢會有另一種價值係度.

cue master:
真金不怕紅爐火,係好野既,肯定有人識欣賞.
但通常依d咁敏感既cue要小心d,唔係一陣又搞到好似我以前咁就唔好喇.
唔係好多人識野渣.祝你快d搵都知音人啦...

我愛cue多於桌球...

cue master
初哥級

Posts 7

Posted - 25.03.2009 :  23:32:10  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagecue master Send cue master a Private Message  Reply with Quote
quote:
tung:
講HUNT又點可以無我份講呀...哈哈...
白牌既hunt令我諗起,之前比人話我賣支白牌hunt係假野.
d人只會覺得佢地未見過既野就係假野. 唉...
都無人會對hunt真係咁有研究,只會覺得hunt好打,好貴同靚牌子.
對我地依d有"情"既人黎講,佢會有另一種價值係度.

cue master:
真金不怕紅爐火,係好野既,肯定有人識欣賞.
但通常依d咁敏感既cue要小心d,唔係一陣又搞到好似我以前咁就唔好喇.
唔係好多人識野渣.祝你快d搵都知音人啦...

Originally posted by

但係你果次賣騃ue 的joint 位的確有錯誤安裝問題,經過改動,所以有一陣風暴出現.
不過都多謝你的解話,令這支cue被肯定.

四哥
上校級會員

Hong Kong

Posts 2695

Posted - 26.03.2009 :  11:44:01  Show Profile  Visit %s1%'s Homepage四哥  Click to see %s1%'s MSN Messenger address四哥  Send %s1% a Yahoo! Message四哥 Send 四哥 a Private Message  Reply with Quote
cue master:
我之前都見過支同你一樣夾花啦...大家放心喎,依支堅野黎架~!
呀tung個支個joint同我之前個支一樣架,都係上下調轉架.
所以呢...好好笑...

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 26.03.2009 :  17:59:52  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
quote:
而相信大部分人稱呼"白牌黑字的Hunt & O'byrne"為"Hunt & O'byrne黑牌"

哦,原來依家d人叫白牌黑字做“黑牌”,嚇得我.....

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 26.03.2009 :  18:03:25  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
quote:
quote:

好疑惑......

兄台是否在說小弟所賣的Hunt & O'byrne是假嗎!難道你不知 H & O 已出了20多年嗎!
你知否這樣出一番言論會令有意想買我這支貨真價實的H & O 有所動搖呢!
希望在你未證實你的問題時,請不要用你所謂的經驗作例證或準確言論吧!
有所得罪

Originally posted by cue master

咦,原來閣下有支黑牌,請問係白底黑字定係成個牌黑色?如果真係成個牌黑色請恕小弟經驗尚淺,我真係未見過,有機會都想見識吓....

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 26.03.2009 :  18:09:28  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
quote:
quote:

好疑惑......

有所得罪

Originally posted by cue master

另外閣下係之前幾個post放果支唔係透明牌嚟架咩(我睇uwants d圖)?同黑牌(或者白牌黑字)有乜關係?

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 26.03.2009 :  18:22:31  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
quote:
cue master:
我之前都見過支同你一樣夾花啦...大家放心喎,依支堅野黎架~!
呀tung個支個joint同我之前個支一樣架,都係上下調轉架.
所以呢...好好笑...

係呀,我支one piece寄返去改3/4個joint係上下調轉架,H & O 都算係咁,當年清咗盤收到我支cue(我冇事前問佢,當年冇email,只係連封信將支cue寄返去叫佢通知我電匯改cue費俾佢)都照幫我改,如果係其他人可能我支cue已經消失無踪了,所以支白牌黑字相信點都唔會賣,反而支1/2不鏽鋼針透明牌擺係度冇乜用,搵日平平地睇吓邊個有興趣賣咗佢先.....

四哥
上校級會員

Hong Kong

Posts 2695

Posted - 26.03.2009 :  18:40:43  Show Profile  Visit %s1%'s Homepage四哥  Click to see %s1%'s MSN Messenger address四哥  Send %s1% a Yahoo! Message四哥 Send 四哥 a Private Message  Reply with Quote
tung:
依家d人都將透明牌叫黑牌喇.
市面上賣透明牌同綠牌多,好小人會賣白牌喇.(所以比人話係假野)
我依家賣緊支hunt都係白牌黎架...
不過我都係覺得講黑牌,依家既人會容易明白d.

cue master
初哥級

Posts 7

Posted - 26.03.2009 :  20:28:09  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagecue master Send cue master a Private Message  Reply with Quote
其實幾個Post都係同一支,因為每個網站都冇可能同一個Log In名,所以會有人覺得有幾支cue 出讓.

我果支係你所講龠繕P,即白底黑字有透明膠面果隻.

而你所講及擁有果支相信同我支一樣,是嗎!不過你亦擁有白膠底黑字呢!你好!

其實由頭到尾都冇人講過有全黑色底齔P出現,要搵黑底相信要到旺角比較多,由其夜晚,周街都係.

Edited by - cue master on 26.03.2009 20:30:30

四哥
上校級會員

Hong Kong

Posts 2695

Posted - 26.03.2009 :  22:57:47  Show Profile  Visit %s1%'s Homepage四哥  Click to see %s1%'s MSN Messenger address四哥  Send %s1% a Yahoo! Message四哥 Send 四哥 a Private Message  Reply with Quote
quote:
而你所講及擁有果支相信同我支一樣,是嗎!不過你亦擁有白膠底黑字呢!你好!

最初發表人 cue master

cue master:
做乜講"你好野"既...哈哈...
呀東哥有2支架,一支透明牌,一支白牌.

tung
初青會員

Posts 169

Posted - 27.03.2009 :  13:28:39  Show Profile  Visit %s1%'s Homepagetung Send tung a Private Message  Reply with Quote
小弟支白膠牌黑字是當年照住Snooker Scene上面Hunt & O'Byrne間廠個地址自己寫信去訂做,佢回信後我經匯豐電匯落去H & O係英國嘅銀行戶口,然後做好直接寄來香港。如果咁都係假就.....哈~~

香港白膠牌黑字好少見係因為香港根本好少人會好似小弟當年咁樣自己寫信去訂cue,多數都係託朋友從英國帶回,當時係英國嘅朋友同我講過H & O個度通常只係做定一d standard 綠牌及透明牌俾人現買即攞走....

其實真假Hunt & O'Byrne好易分,Hunt嘅Ash Wood全部都係老木,密度夠而且冇經過人工增黑處理,你估依家d新cue,一睇就知d氧化嘅深色木紋係加上去嘅....

跟手換好粒tip頭打兩q stun就一清二楚,Hunt嘅好處就係因為d木密度夠,所以打stun個種感覺好實在,呢樣野只有早期嘅J.P.可以跟得上,一試就知,呢樣野冇得假嘅....

咦,我記得好多年前你幫我影過我d cue 嘅相,不如post上嚟俾大家睇睇?

quote:
tung:
依家d人都將透明牌叫黑牌喇.
市面上賣透明牌同綠牌多,好小人會賣白牌喇.(所以比人話係假野)
我依家賣緊支hunt都係白牌黎架...
不過我都係覺得講黑牌,依家既人會容易明白d.

Edited by - tung on 27.03.2009 13:34:39
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Reply to Topic  Printer Friendly
Jump To: